Jak ktoś nie przepada za ciecierzycą, to może przekona się do niej po zrobieniu tej szybkiej zupki:) z wyraźnym smakiem cytrynowym..
Składniki: (dla 2 osób)
- puszka ciecierzycy
- 1 mała cebula
- 1 ząbek czosnku
- natka pietruszki
- oliwa z oliwek
- 1,5 l bulionu warzywnego ( 1 kostka warzywna)
- sok i skórka z 1/2 cytryny
- sól, pieprz
Wykonanie:
- Cebulę kroimy w kostkę i smażymy na patelni aż się zarumieni i zmięknie. Dodajemy wyciśnięty czosnek.
- Gotujemy bulion i dodajemy cebule z czosnkiem i odsączoną ciecierzycę.
- Gotujemy ok 20 minut, aż ciecierzyca będzie miękka.
- Połowę miksujemy lub rozdrabniamy widelcem. Mieszamy z 2 połową zupy.
- Dodajemy wyciśniętą cytrynę i skórkę z cytryny, doprawiamy solą i pieprzem.
Smacznego:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Daj nam znać co sądzisz o naszych posiłkach :)