środa, 13 lutego 2013

Zupa z ciecierzycą


Jak ktoś nie przepada za ciecierzycą, to może przekona się do niej po zrobieniu tej szybkiej zupki:) z  wyraźnym smakiem cytrynowym..

Składniki: (dla 2 osób)
  • puszka ciecierzycy
  • 1 mała cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • natka pietruszki
  • oliwa z oliwek
  • 1,5 l bulionu warzywnego ( 1 kostka warzywna)
  • sok i skórka z 1/2 cytryny
  • sól, pieprz
Wykonanie:
  1. Cebulę kroimy w kostkę i smażymy na patelni aż się zarumieni i zmięknie. Dodajemy wyciśnięty czosnek.
  2. Gotujemy bulion i dodajemy cebule z czosnkiem i odsączoną ciecierzycę.
  3. Gotujemy ok 20 minut, aż ciecierzyca będzie miękka.
  4. Połowę miksujemy lub rozdrabniamy widelcem. Mieszamy z 2 połową zupy.
  5. Dodajemy wyciśniętą cytrynę i skórkę z cytryny, doprawiamy solą i pieprzem.
Smacznego:)




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Daj nam znać co sądzisz o naszych posiłkach :)