Bardzo lekkie i rozpływające się. Jeśli zwracasz uwagę na swoją wagę to możesz się pokusić i je spróbować:)
Składniki:
Czas przygotowania: 10 minut
- 250 g mąki ryżowej pełnoziarnistej (ja dałam owsianej i jest bardzo kruche dzięki niej)
- 250 g masła
- 250 g drobnego cukru (ja dałam cukier puder)
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 4 jajka, roztrzepane
- sok i skórka starta z 1 cytryny
Polewa:
- 100 g drobnego cukru (ja dałam cukier puder)
- sok i skórka starta z 2 cytryn (uważam,że 1 wystarczy,bo jak da się więcej to ciasto jest troszku wilgotne)
Wykonanie:
- Blaszkę wysmaruj tłuszczem i wyłóż papierem do pieczenia.
- Wszystkie składniki wymieszać i zmiksować.
- Piec w rozgrzanym piekarniku ok. 40 minut (180 stopni).
- Po wyjęciu nakłuć patyczkiem w kilku miejscach i wyłożyć na metalową kratkę.
- Składniki na polewę wymieszać i polać jeszcze ciepły placek.
Faktycznie lekkie, a jak ładnie wyrośnięte! Bardzo mi się podoba :)
OdpowiedzUsuńZapraszam do wypróbowania:)
OdpowiedzUsuń