Składniki: (ok 15 szt)
- 150 ml wody
- 50 g masła
- szczypta soli
- 65 g mąki pszennej
- 1/2 łyżeczki aromatu waniliowego
Nadzienie:
bita śmietana lub budyń waniliowy
Wykonanie:
- Do garnka wlewamy wodę, dodajemy masło i szczyptę soli. Podgrzewamy aż masło się rozpuści. Jak będzie wrzało zdejmujemy z ognia.
- Dodajemy mąkę i znowu wstawiamy na ogień. Krótko gotujemy mieszając aż powstanie jednolita masa. Odstawiamy do ostygnięcia.
- Jajka ubijamy z aromatem i stopniowo łączymy z masą mączną, mieszamy.
- Za pomocą worka cukierniczego na blaszkę do pieczenia wyłożoną papierem wyciskamy kulki.
- Pieczemy ok 20 minut w temp. 200 stopni C. (aż się zarumienią).
- Po wyjęciu z piekarnika zrobić dziurkę do nadzienia
- Jak wystygną wypełnić ulubioną masą. Polecam budyń, bo bita śmietana może się rozpływać.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Daj nam znać co sądzisz o naszych posiłkach :)