wtorek, 19 lutego 2013

Ptysie

Lubisz pysie? jak masz już cukiernie zamkniętą, a naszła Cię ochota na ptysie to bardzo szybko możesz je zrobić sama:)

Składniki: (ok 15 szt)

  • 150 ml wody
  • 50 g masła
  • szczypta soli
  • 65 g mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki aromatu waniliowego
Nadzienie:
bita śmietana lub budyń waniliowy


Wykonanie:
  1. Do garnka wlewamy wodę, dodajemy masło i szczyptę soli. Podgrzewamy aż masło się rozpuści. Jak będzie wrzało zdejmujemy z ognia.
  2. Dodajemy mąkę i znowu wstawiamy na ogień. Krótko gotujemy mieszając aż powstanie jednolita masa. Odstawiamy do ostygnięcia.
  3. Jajka ubijamy z aromatem i stopniowo łączymy z masą mączną, mieszamy.
  4. Za pomocą worka cukierniczego na blaszkę do pieczenia wyłożoną papierem wyciskamy kulki.
  5. Pieczemy ok 20 minut w temp. 200 stopni C. (aż się zarumienią).
  6. Po wyjęciu z piekarnika zrobić dziurkę do nadzienia
  7. Jak wystygną wypełnić ulubioną masą. Polecam budyń, bo bita śmietana może się rozpływać.
Smacznego:)




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Daj nam znać co sądzisz o naszych posiłkach :)