wtorek, 19 lutego 2013

Żeberka BBQ

Ten przepis na żeberka znalazłam kiedyś na internecie. Zdecydowanie góruje wśród przepisów na sos BBQ. Jest niezastąpiony. Palce lizać. Autorce należą się solidne gratulacje :)

Składniki:(dla 4 osób)

  • 1 kg mięsistych żeberek
  • 1/2 szklanki brązowego cukru
  • 1/4 szklanki sosu Worcestershire 
  • 1/4 szklanki sosu sojowego
  • 1/4 szklanki octu winnego
  • 1/4 szklanki sosu chili lub 1 łyżka przyprawy chilli
  • 1/2 szklanki ketchupu 
  • 2 łyzeczki ostrej musztardy
  • 2 ząbki posiekanego czosnku
Wykonanie:
  1. Składniki marynaty wymieszać.
  2.  żeberka pokroić w paski i włożyć do marynaty. Marynować kila godzin  (najlepiej całą noc).
  3. Piekarnik rozgrzać i w temp. 180 stopni piec w naczyniu żaroodpornym ok. 1,5 h, aż zmiękną i się zarumienią. Podlać w trakcie  pieczenia.
Smacznego:)








3 komentarze:

  1. żebereczka pierwsza klasa..palce lizać, to mało powiedziane :)
    E.F. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mistrzostwo ! Chociaż zrobiłem bez sosu worcestercośtam :)

    OdpowiedzUsuń

Daj nam znać co sądzisz o naszych posiłkach :)