Składniki:(dla 4 osób)
- 1 kg mięsistych żeberek
- 1/2 szklanki brązowego cukru
- 1/4 szklanki sosu Worcestershire
- 1/4 szklanki sosu sojowego
- 1/4 szklanki octu winnego
- 1/4 szklanki sosu chili lub 1 łyżka przyprawy chilli
- 1/2 szklanki ketchupu
- 2 łyzeczki ostrej musztardy
- 2 ząbki posiekanego czosnku
Wykonanie:
- Składniki marynaty wymieszać.
- żeberka pokroić w paski i włożyć do marynaty. Marynować kila godzin (najlepiej całą noc).
- Piekarnik rozgrzać i w temp. 180 stopni piec w naczyniu żaroodpornym ok. 1,5 h, aż zmiękną i się zarumienią. Podlać w trakcie pieczenia.
Smacznego:)
żebereczka pierwsza klasa..palce lizać, to mało powiedziane :)
OdpowiedzUsuńE.F. :)
Cieszę się, że zasmakowało:)
UsuńMistrzostwo ! Chociaż zrobiłem bez sosu worcestercośtam :)
OdpowiedzUsuń