Przepis lekko zmodyfikowany.
Składniki: (dla 2 osób)
- podwójna pierś z kurczaka lub 2 udka
- bakłażan
- 1/2 puszki pomidorów w kawałku
- 1/2 cebuli pokrojonej w kostkę
- ząbek wyciśniętego czosnku
- 1 dużą kulkę sera mozarella lub kilka małych
- oliwa
- sól, pieprz
marynata do kurczaka:
- 1 łyżeczka sosu sojowego
- 1 łyżka musztardy
- 1 łyżeczka papryki chilli (lub sosu tabasco)
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka oliwy
Wykonanie:
- Kurczaka oczyścić. Składniki marynaty wymieszać i posmarować kurczaka.
- Smażyć na patelni np. grillowej bez tłuszczu (udka najlepiej wcześniej ugotować).
- Bakłażana przekroić na pół, posmarować wewnętrzną stronę oliwą i włożyć do naczynia żaroodpornego. Piec 20-30 min w temp. 200 stopni C (aż zmięknie).
- Na patelni podsmażyć cebulę, dodać czosnek i jak się zarumieni dodać pomidory z puszki. Doprawić.
- Na bakłażana położyć farsz i ser. Piec w piekarniku ok 5 minut,aż ser się rozpuści.
Smacznego:)
Uwielbiam bakłażana, szczególnie w takim wydaniu i w towarzystwie pysznego kurczaka :)
OdpowiedzUsuńNo to całość powinna być idealna:)
Usuń