Składniki :
Masa budyniowa:
- 3 szklanki mleka
- 1/2 szklanki cukru
- 7 żółtek
- 2 torebki budyniu waniliowego
- 400 g masła
Wykonanie:
- W jednym garnku zagotuj 2,5 szklanki mleka z cukrem.
- W drugim garnku 0,5 szklanki mleka wymieszaj z żółtkami i budyniem.
- Do tej masy wlej cienką stróżką gotujące się mleko z cukrem, ciagle mieszając i gotując.
- Jak budyń zgęstnieje zdejmij z ognia, ostudź.
- Masło utrzyj mikserem na puch, dodając po łyżce masy budyniowej.
- Połącz cała masę budyniową z masłem miksując.
Składniki na galaretkę:
- Galaretka czerwona (np. Truskawkowa)
- Woda
Wykonanie:
- Galaretkę w proszku zalać wrzącą wodą (ilośc zobacz na opakowaniu galaretki). Wymieszać.
- Wlać do płaskiego naczynia i odstawić do całkowitego stężenia. Pokroić w kostkę.
Ciasto kruche:
- 3 szklanki mąki pszennej
- Niecała szklanka cukru
- 3 jajka
- 3/4 kostki margaryny
- 2 łyżki śmietany 18%
- 15 g ( 1/2 paczki) proszku do pieczenia
Wykonanie:
- Składniki na ciasto wyłożyć na stolnicę ( najpierw mąkę, proszek do pieczenia i resztę).
- Nożem posiekać do połączenia składników.
- Zrobić kulkę, zawinąć w folię spożywczą i włożyć na pół godziny do zamrażarki.
- Stolnicę podsypać mąką, ciasto jeszcze raz wyrobić, rozwałkować i wykrawać koła. Wypełnić foremki do babeczek. Albo nie rozwalkowywac tylko rwać kawałki ciasta i oblepić foremki.
- Piekarnik nagrzać, piec ok. 30 min, aż sie zarumienią.
Do dekoracji:
- 1/3 tabliczki białej czekolady, startej na tarce o grubych oczkach.
Finalne wykonanie:
- Babeczkę napełnij masą budyniową (za pomocą szprycy).
- Udekoruj galaretką i posyp czekoladą.
smacznie wyglądają:)
OdpowiedzUsuń