czwartek, 27 lutego 2014

Babeczki z masą budyniową, galaretką i czekoladą

Pyszne babeczki, lecz niestety wymagające troszkę pracy. Ale warto raz na jakiś czas sie poświecić;)

Składniki :

Masa budyniowa:
  • 3 szklanki mleka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 7 żółtek
  • 2 torebki budyniu waniliowego
  • 400 g masła

Wykonanie:
  1. W jednym garnku zagotuj 2,5 szklanki mleka  z cukrem.
  2. W drugim garnku 0,5 szklanki mleka wymieszaj z żółtkami i budyniem. 
  3. Do tej masy wlej cienką stróżką gotujące się mleko z cukrem, ciagle mieszając i gotując.
  4. Jak budyń zgęstnieje zdejmij z ognia, ostudź.
  5. Masło utrzyj mikserem na puch, dodając po łyżce masy budyniowej.
  6. Połącz cała masę budyniową z masłem miksując.

Składniki na galaretkę:
  • Galaretka czerwona (np. Truskawkowa)
  • Woda
Wykonanie:
  1. Galaretkę w proszku  zalać wrzącą wodą (ilośc zobacz na opakowaniu galaretki). Wymieszać.
  2. Wlać do płaskiego naczynia i odstawić do całkowitego stężenia. Pokroić w kostkę.

Ciasto kruche:
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • Niecała szklanka cukru
  • 3 jajka
  • 3/4 kostki margaryny
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • 15 g ( 1/2 paczki) proszku do pieczenia
Wykonanie:
  1. Składniki na ciasto wyłożyć na stolnicę ( najpierw mąkę, proszek do pieczenia i resztę).
  2. Nożem posiekać do połączenia składników.
  3. Zrobić kulkę, zawinąć w folię spożywczą i włożyć na pół godziny do zamrażarki.
  4. Stolnicę podsypać mąką, ciasto jeszcze raz wyrobić, rozwałkować i wykrawać koła. Wypełnić foremki do babeczek. Albo nie rozwalkowywac tylko rwać kawałki ciasta i oblepić foremki.
  5. Piekarnik nagrzać, piec ok. 30 min, aż sie zarumienią.
Do dekoracji:
  • 1/3 tabliczki białej czekolady, startej na tarce o grubych oczkach.
Finalne wykonanie:
  1. Babeczkę napełnij masą budyniową (za pomocą szprycy).
  2. Udekoruj galaretką i posyp czekoladą.

Smacznego;)


1 komentarz:

Daj nam znać co sądzisz o naszych posiłkach :)