czwartek, 13 lutego 2014

Krem z dyni z tymiankiem i chilli

Bardzo lubię kremy z dyni, dlatego lubię jesień;) fajnie jest wtedy zamrozić upieczoną dynię i w zimie cieszyć się jej smakiem;) krem pyszny;))

Składniki:
  • Woreczek dyni upieczonej,(u mnie mrożonej), ale może być 1/2 małej dyni, pokrojonej w kostkę i ugotowanej
  • Ok. 2 szklanki bulionu drobiowego (u mnie włoszczyzna ugotowana ze skrzydełkiem z indyka, zielem angielskim, liściem laurowym, przyprawiony solą i pieprzem)
  • Sól, pieprz
  • 1/2 cebulki pokrojonej w kostkę
  • Łyżeczka masła
  • Szczypta tymianku i chilli mieszanki przypraw
Wykonanie:
  1. Do bulionu dodaj dynię, kawałek marchewki, pietruszki i selera (na którym gotowaliśmy bulion) oraz kawałek mieska ze skrzydełka z indyka.
  2. Cebulkę pokrój w kostkę i podduś na masełku. Dodaj do bulionu z dynią.
  3. Wszystko zblenduj. Dodaj przyprawy. 
  4. Podawaj z grzankami, ciastkiem otrębowym słonymi z pieprzem lub groszkiem ptysiowym.

Smacznego;)





1 komentarz:

Daj nam znać co sądzisz o naszych posiłkach :)