Składniki:
- Woreczek dyni upieczonej,(u mnie mrożonej), ale może być 1/2 małej dyni, pokrojonej w kostkę i ugotowanej
- Ok. 2 szklanki bulionu drobiowego (u mnie włoszczyzna ugotowana ze skrzydełkiem z indyka, zielem angielskim, liściem laurowym, przyprawiony solą i pieprzem)
- Sól, pieprz
- 1/2 cebulki pokrojonej w kostkę
- Łyżeczka masła
- Szczypta tymianku i chilli mieszanki przypraw
Wykonanie:
- Do bulionu dodaj dynię, kawałek marchewki, pietruszki i selera (na którym gotowaliśmy bulion) oraz kawałek mieska ze skrzydełka z indyka.
- Cebulkę pokrój w kostkę i podduś na masełku. Dodaj do bulionu z dynią.
- Wszystko zblenduj. Dodaj przyprawy.
- Podawaj z grzankami, ciastkiem otrębowym słonymi z pieprzem lub groszkiem ptysiowym.
Smacznego;)
pyszny pomysł:)
OdpowiedzUsuń