Składniki:
- 2,5 szklanki mleka
- 1/2 szklanki cukru
- 7 żółtek
- 2 torebki budyniu waniliowego
- 400 g masła
Wykonanie:
- W jednym garnku zagotuj 2,5 szklanki mleka z cukrem.
- W drugim garnku 0,5 szklanki mleka wymieszaj z żółtkami i budyniem.
- Do tej masy wlej cienką stróżką gotujące się mleko z cukrem, ciagle mieszając i gotując.
- Jak budyń zgęstnieje zdejmij z ognia, ostudź.
- Masło utrzyj mikserem na puch, dodając po łyżce masy budyniowej.
- Połącz cała masę budyniową z masłem miksując.
Smacznego;)
świetny do ciast:)
OdpowiedzUsuńmasa w smaku dobra le niestety rzadka także nie polecam
OdpowiedzUsuńa może dałaś/eś za dużo mleka? mi wyszła idealna masa na tort...
UsuńMam zamiar na dniach robić taki krem do tortu, ale obawiam się, że po połączeniu żółtek z budyniem i mlekiem zrobi się klucha... naprawdę ten krem zawsze wychodzi super?
OdpowiedzUsuń