niedziela, 23 lutego 2014

Krem budyniowy

Lekki krem budyniowy, idealny do przekładania ciast i tortów, a także jako nadzienie do babeczek czy tart;) 

Składniki:
  • 2,5 szklanki mleka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 7 żółtek
  • 2 torebki budyniu waniliowego
  • 400 g masła

Wykonanie:
  1. W jednym garnku zagotuj 2,5 szklanki mleka  z cukrem.
  2. W drugim garnku 0,5 szklanki mleka wymieszaj z żółtkami i budyniem. 
  3. Do tej masy wlej cienką stróżką gotujące się mleko z cukrem, ciagle mieszając i gotując.
  4. Jak budyń zgęstnieje zdejmij z ognia, ostudź.
  5. Masło utrzyj mikserem na puch, dodając po łyżce masy budyniowej.
  6. Połącz cała masę budyniową z masłem miksując.
Smacznego;)








4 komentarze:

  1. masa w smaku dobra le niestety rzadka także nie polecam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. a może dałaś/eś za dużo mleka? mi wyszła idealna masa na tort...

      Usuń
  2. Mam zamiar na dniach robić taki krem do tortu, ale obawiam się, że po połączeniu żółtek z budyniem i mlekiem zrobi się klucha... naprawdę ten krem zawsze wychodzi super?

    OdpowiedzUsuń

Daj nam znać co sądzisz o naszych posiłkach :)