Składniki:
- 50 g świeżych drożdży
- 1 cukier waniliowy
- 2 łyżki cukru
- 0,7 kg mąki pszennej (0,5 kg mąki pszennej +do dosypania do miski po wyrośnięcia + do posypania na stolnicy)
- 2 jajka
- 300 ml mleka (może i być 400 ml, w zależności od mąki i tego ile ciasto zabierze)
- Olej do smażenia
- Cukier puder do posypania
Wykonanie:
- Przygotować rozczyn: rozkruszyć w misce drożdże, dodać cukier waniliowy, cukier zwykły, troszeczkę mleka i troszeczkę mąki. Wymieszać ręką, przykryć i odstawić na ok. 15-20 minut.
- Jak rozczyn podrośnie to dodać resztę składników: mąkę, mleko i jajka.
- Wyrobić ciasto, tak, żeby od ręki odchodziło. Podsypać jeszcze sporą ilością mąki w misce.
- Rozwałkować na stolnicy.
- Następnie na stolnicy posypać ciasto mąką. Ciasto ma być gęste.
- Rozwałkowany placek ciasta pokroić w paski.
- Każdy pasek przekroić pod skosem, tworząc romb. Na środku zrobic nacięcie.
- Przełożyć jeden bok przez nacięcie, tworząc świderek.
- Odczekać jeszczę ok. 10 min, żeby podrosło. Poukładać na ściereczce albo deseczce.
- Rozgrzać olej i wkładać chrusty na rozgrzany tłuszcz. Smażyć do momentu aż bedą złociste, obrócić na drugą stronę.
- Na ręczniku papierowym odsączyć z tłuszczu. Przestudzone posypać cukrem pudrem.
smacznie wygląda:)
OdpowiedzUsuń