czwartek, 27 lutego 2014

Chrusty

Tradycyjne chrusty na tłusty czwartek;)

Składniki:
  • 50 g świeżych drożdży
  • 1 cukier waniliowy
  • 2 łyżki cukru
  • 0,7 kg mąki pszennej (0,5 kg mąki pszennej +do dosypania do miski po wyrośnięcia + do posypania na stolnicy)
  • 2 jajka 
  • 300 ml mleka (może i być 400 ml, w zależności od mąki i tego ile ciasto zabierze)
  • Olej do smażenia
  • Cukier puder do posypania
Wykonanie:
  1. Przygotować rozczyn:  rozkruszyć w misce drożdże, dodać cukier waniliowy, cukier zwykły, troszeczkę mleka i troszeczkę mąki. Wymieszać ręką, przykryć i odstawić na ok. 15-20 minut.
  2. Jak rozczyn podrośnie to dodać resztę składników: mąkę, mleko i jajka.
  3. Wyrobić ciasto, tak, żeby od ręki odchodziło.  Podsypać jeszcze sporą ilością mąki w misce.
  4. Rozwałkować na stolnicy.
  5. Następnie na stolnicy posypać ciasto mąką. Ciasto ma być gęste.
  6. Rozwałkowany placek ciasta pokroić w paski.
  7. Każdy pasek przekroić pod skosem, tworząc romb. Na środku zrobic nacięcie.
  8. Przełożyć jeden bok przez nacięcie, tworząc świderek.
  9. Odczekać jeszczę ok. 10 min, żeby podrosło. Poukładać na ściereczce albo deseczce.
  10. Rozgrzać olej i wkładać chrusty na rozgrzany tłuszcz. Smażyć do momentu aż bedą złociste, obrócić na drugą stronę.
  11. Na ręczniku papierowym odsączyć z tłuszczu. Przestudzone posypać cukrem pudrem.
Smacznego;)




1 komentarz:

Daj nam znać co sądzisz o naszych posiłkach :)