niedziela, 23 lutego 2014

Ciasto drożdżowe na pizzę

Ciasto sprawdzone wielokrotnie;) pysznie chrupkie, uwielbiamy je i nie czujemy potrzeby zamieniania tego przepisu na jakikolwiek inny;))

Składniki (na 2 okrągłe pizze):
  • 1,5 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 0,5 szklanki letniej przygotowanej wody
  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • 3 g droższy instant
  • 0,5 łyżeczki cukru
  • 0,5 łyżeczki soli

Wykonanie:

  1. Do dużej miski wsypać mąkę i drożdze. Wymieszać.
  2. Następnie dodać olej, cukier, sól i znowu wymieszać.
  3. Stopniowo dolewać wodę i ręką wyrobić ciasto (w razie potrzeby dodać troszkę mąki lub wody, w zależności od tego jaka wyszła konsystencja, ale nie powinna być taka potrzeba).
  4. Przykryć i zostawić do wyrośnięcia na ok. 30 minut.
  5. Blaszkę posmarować oliwą, ciasto rozwałkować i wyłożyć na blaszkę.
  6. Ciasto posmarować przecierem pomidorowym, posypać ziołami i położyć ulubione dodatki.
  7. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 30-40 min w 180 stopniach.
Smacznego;)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Daj nam znać co sądzisz o naszych posiłkach :)