czwartek, 27 lutego 2014

Pesto z rukoli

Bardzo lubię pesto dodać do makaronu albo na kanapkę. A rukolę najchętniej dodawałabym do każdej kanapki czy sałatki;)

Składniki:
  • 2 -3 spore garście rukoli
  • 2  ząbki czosnku
  • 2 łyżki ziarna słonecznika, obranego i podprażonego na suchej patelni
  • Oliwa
  • garść startego sera np. grana padano
  • Sól, pieprz
Wykonanie:
  1. Do misy blendera włożyć umytą i osuszoną rukolę, słonecznik i oliwę (1-2 łyżki).
  2. Zblendować i w razie potrżeby dodać przyprawy bądź oliwę. Konsystencja powinna być płynna, nie sucha.
  3. Pesto przełożyć do słoiczka, na wierzch wlać oliwę, żeby się nie zepsuło i przechowywać ok.2 tyg w lodówce.
Smacznego;)




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Daj nam znać co sądzisz o naszych posiłkach :)