poniedziałek, 24 lutego 2014

Serca -ciasteczka drożdżowe z masa budyniowa w czekoladzie

Serduszka można zaserwować ukochanemu lub ukochanej z okazji Walentynek, albo i bez powodu;) pyszne ciasteczka i bardzo estetyczne;) mniam;)

Składniki :

Ciasto:
  • 1,5 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 0,5 szklanki letniej przygotowanej wody
  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • 3 g droższy instant
  • 2 łyżeczki cukru
Masa budyniowa
  • Opakowanie budyniu
  • Mleko
  • Cukier

Dodatek:
  • Kawałek ananasa w kostkę pokrojonego
  • 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady
  • 2 łyżki śmietanki kremówki
  • Posypka

Wykonanie:

  1. Do dużej miski wsypać mąkę i drożdze. Wymieszać.
  2. Następnie dodać olej, cukier, sól i znowu wymieszać.
  3. Stopniowo dolewać wodę i ręką wyrobić ciasto (w razie potrzeby dodać troszkę mąki lub wody, w zależności od tego jaka wyszła konsystencja, ale nie powinna być taka potrzeba).
  4. Przykryć i zostawić do wyrośnięcia na ok. 30 minut.
  5. Dużą blaszkę w kształcie serduszek posmarować oliwą.
  6. Budyń ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  7. Ciasto rozwałkować i wykroic koła lub ręcznie rwać kulki, rozpłaszczyć, włożyć łyźeczkę masy i kawałek ananasa.
  8. Zrobić kulkę, dobrze chowając farsz i włożyć do wnęki serca w blaszce, wypełniając całe serduszko.
  9. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 30-40 min w 180 stopniach.
  10. Czekolademrozpuscic w kąpieli wodnej, dodając kremówkę. Wymieszaj.
  11. Jak ostygną serduszka zanurzyć w czekoladzie i posypać ozdobnymi cukiereczkami.
Smacznego;)





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Daj nam znać co sądzisz o naszych posiłkach :)