Składniki :
Ciasto:
- 1,5 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
- 0,5 szklanki letniej przygotowanej wody
- 2 łyżki oleju roślinnego
- 3 g droższy instant
- 2 łyżeczki cukru
- Opakowanie budyniu
- Mleko
- Cukier
Dodatek:
- Kawałek ananasa w kostkę pokrojonego
- 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady
- 2 łyżki śmietanki kremówki
- Posypka
Wykonanie:
- Do dużej miski wsypać mąkę i drożdze. Wymieszać.
- Następnie dodać olej, cukier, sól i znowu wymieszać.
- Stopniowo dolewać wodę i ręką wyrobić ciasto (w razie potrzeby dodać troszkę mąki lub wody, w zależności od tego jaka wyszła konsystencja, ale nie powinna być taka potrzeba).
- Przykryć i zostawić do wyrośnięcia na ok. 30 minut.
- Dużą blaszkę w kształcie serduszek posmarować oliwą.
- Budyń ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
- Ciasto rozwałkować i wykroic koła lub ręcznie rwać kulki, rozpłaszczyć, włożyć łyźeczkę masy i kawałek ananasa.
- Zrobić kulkę, dobrze chowając farsz i włożyć do wnęki serca w blaszce, wypełniając całe serduszko.
- Piec w nagrzanym piekarniku ok. 30-40 min w 180 stopniach.
- Czekolademrozpuscic w kąpieli wodnej, dodając kremówkę. Wymieszaj.
- Jak ostygną serduszka zanurzyć w czekoladzie i posypać ozdobnymi cukiereczkami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Daj nam znać co sądzisz o naszych posiłkach :)