Składniki:
- 375 g mąki żytniej, typ 720
- 30 g świeżych drożdży
- 250 ml letniej wody
- 2 łyżki słonecznika
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- Łyżka miodu
- Łyżeczka soli
Wykonanie:
- Wszystkie składniki wymieszaj w misce do połączenia składników (poza ziarnami słonecznika). Mikserem ok. 3-5 minut na małych obrotach.
- Odstawić do wyrośnięcia, przykryte ściereczką na 30 minut.
- Przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia foremki (keksówki) i mokrymi dłońmi wygładzić wierzch.
- Ponownie przykryć i odstawić na 40 minut.
- Posypać ziarnem słonecznika i lekko je dociśnąć.
- Piec 30-40 min. w temp. 200 stopni Celsjusza. Sprawdzać podczas pieczenia czy się zarumienił i jest suchy w środku.
pycha:)
OdpowiedzUsuńSuper!!! :D
OdpowiedzUsuń