środa, 26 lutego 2014

Chleb żytni

Pyszniutki, no i bardzo prosty;) nie ma to jak domowy chlebek;)

Składniki:
  • 375 g mąki żytniej, typ 720
  • 30 g świeżych drożdży
  • 250 ml letniej wody
  • 2 łyżki słonecznika
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • Łyżka miodu
  • Łyżeczka soli
Wykonanie:
  1. Wszystkie składniki wymieszaj w misce do połączenia składników (poza ziarnami słonecznika). Mikserem ok. 3-5 minut na małych obrotach.
  2. Odstawić do wyrośnięcia, przykryte ściereczką na 30 minut.
  3. Przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia foremki (keksówki) i mokrymi dłońmi wygładzić wierzch.
  4. Ponownie przykryć i odstawić na 40 minut.
  5. Posypać ziarnem słonecznika i lekko je dociśnąć.
  6. Piec 30-40 min. w temp. 200 stopni Celsjusza.  Sprawdzać podczas pieczenia czy się zarumienił i jest suchy w środku.
Smacznego;)


2 komentarze:

Daj nam znać co sądzisz o naszych posiłkach :)