czwartek, 27 lutego 2014

Pączucie pieczone

Ponieważ wolę wersję light pączków zrobiłam mini pączusie, pieczone, drożdżowe..pewnie powiecie, że to bardziej bułeczki niż pączusie, ale co tam;) pieczone, więc zdrowsze;))

Składniki:
  • 500 g mąki pszennej
  • Żółtko
  • 250 ml ciepłego mleka
  • 50 g drożdży
  • 1/4 łyżeczki soli
  • Mały cukier waniliowy
  • 40 g cukru
  • Marmolada różana
Lukier:
  • Cytryna
  • Cukier puder
  • Woda
  • Marmolada

Wykonanie:
  1. Do miski przesiać przez sitko mąkę, dodać cukier i sól. Wymieszać i zrobić dołek w środku.
  2. Wlać mleko, wbić żółtka i rozkruszyć drożdże. Odczekać 5 min, żeby drożdże zaczęły pracować.
  3. Wymieszaj ręką dokładnie ciasto i odstaw na godzinę. Przykryj ściereczką.
  4. Ręką rwijmy po kawałku ciasta i formuj małe kulki. Podsyp leciutko mąką, żeby się nie kleiło.
  5. Układaj na blaszkę wyłożoną pergaminem, zistawiając odstępy, bo podrosną.
  6. Nagrzej piekarnik, w tym czasie one troszkę podrosną.
  7. Piecz ok.25 min w 180 stopniach, aż się zarumienią.
  8. Na szpryce nabierz marmoladę i wbij w bok pączusia.
  9. W miseczce wymieszaj sok z cytryny, ciepłą wodę, cukier puder i marmoladę.* Albo posyp tylko cukrem pudrem;)

Smacznego;)

* proporcje robiłam na oko: 2 łyżki soku z cytryny, kilka łyżek wody, cukru pudru i 1 łyżka marmolady



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Daj nam znać co sądzisz o naszych posiłkach :)