Składniki:
- 500 g mąki pszennej
- Żółtko
- 250 ml ciepłego mleka
- 50 g drożdży
- 1/4 łyżeczki soli
- Mały cukier waniliowy
- 40 g cukru
- Marmolada różana
Lukier:
- Cytryna
- Cukier puder
- Woda
- Marmolada
Wykonanie:
- Do miski przesiać przez sitko mąkę, dodać cukier i sól. Wymieszać i zrobić dołek w środku.
- Wlać mleko, wbić żółtka i rozkruszyć drożdże. Odczekać 5 min, żeby drożdże zaczęły pracować.
- Wymieszaj ręką dokładnie ciasto i odstaw na godzinę. Przykryj ściereczką.
- Ręką rwijmy po kawałku ciasta i formuj małe kulki. Podsyp leciutko mąką, żeby się nie kleiło.
- Układaj na blaszkę wyłożoną pergaminem, zistawiając odstępy, bo podrosną.
- Nagrzej piekarnik, w tym czasie one troszkę podrosną.
- Piecz ok.25 min w 180 stopniach, aż się zarumienią.
- Na szpryce nabierz marmoladę i wbij w bok pączusia.
- W miseczce wymieszaj sok z cytryny, ciepłą wodę, cukier puder i marmoladę.* Albo posyp tylko cukrem pudrem;)
Smacznego;)
* proporcje robiłam na oko: 2 łyżki soku z cytryny, kilka łyżek wody, cukru pudru i 1 łyżka marmolady
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Daj nam znać co sądzisz o naszych posiłkach :)