Składniki:
Ciasto:
- 3/4 szklanki maki pszennej pełnoziarnistej
- 300 g zimnego masła
- 1/2 łyżeczki soli
- trochę zimnej wody
Masa:
- 1/2 papryki czerwonej
- 1/2 papryki żółtej
- 1/3 cukinii
- Kilka pomidorków koktajlowych
- 1/2 czerwonej cebuli
- Ząbek czosnku
- 2 łyżki oliwy
- 4 jajka
- 2 łyżki mleka
- Sól, pieprz
- Kawałek szynki lub kiełbasy (można pominąć) pokrojonej w paseczki
Wykonanie:
- Ciasto: posiekaj masło, dodaj mąkę i sól. Wyrób ciasto dodając wodę. Zrób kule i włóż do lodówki na ok. godzinę.
- Papryki oczyść, umyj i pokrój w kostkę.
- Cebulę, czosnek i cebulę także. Wędlinę jeśli oddajesz również.
- Blaszkę wyłóż ciastemi, widelcem zrób dziurki. Podpiecz w nagrzanym piekarniku aż sie zarumieni, ok.20 minut.
- Na oliwie podsmaż cebulkę, czosnek. Dodaj papryki.
- Wymieszaj jajka z mlekiem, solą i pieprzem.
- Pomidorki przekrój na pół.
- Na ciasto połóż warzywa i zalej masa jajeczną. Możesz dodać mięsko.
- Piecz ok. 20 min w 180 stopniach.
wysmienita!
OdpowiedzUsuńtarty warzywne bardzo lubię:) świetne do pracy:)
OdpowiedzUsuń