środa, 26 lutego 2014

Dorsz z porem i fenkułem

Przepyszna ryba i cudowny zapach kopru włoskiego;)

Składniki:
  • 1 płat ryby (np.dorsz atlantycki)
  • 1/2 bulwy fenkułu (koloru włoskiego)
  • 1 mały por ( biała cześć)
  • 1/3 szklanki mleka
  • Sól, pieprz
  • 1/2 cytryny
  • Oliwa z oliwek
  • szklanka kaszy pęczak
Wykonanie:
  1. Kaszę ugotuj w 2 szklankach wody, ok.15 minut.
  2. Naczynie żaroodporne wyłóż folią aluminiową.
  3. Rybę natrzyj solą, pieprzem, skrop cytryną, polej oliwą i zawiń w folię.
  4. Piekarnik nagrzej i piec w 180 stopniach ok. 10 minut. Odkryj folię i zostaw rybę jeszcze 5 minut.
  5. Koper włoski pokrój w paseczki,a por w plasterki.
  6. Do garnka wlej mleko, dodaj por i fenkuł i duś ok. 10 minut. Przypraw.
  7. Na talerzu układaj: kasza, ryba i warzywa.
Smacznego;)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Daj nam znać co sądzisz o naszych posiłkach :)