Składniki:
- 2 szklanki mąki kukurydzianej
- 1,5 szklanki kaszki kukurydzianej
- 3 łyżki oleju
- 25 g drożdży
- około 2 szklanki wody
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka soli
- 1/3 szklanki siemienia lnianego
- 1/3 szklanki nasion słonecznika
- 1/3 szklanki pestek dyni
- 1/3 szklanki sezamu + do posypania
Wykonanie:
- Drożdże rozetrzyj z cukrem, dodaj trochę ciepłej wody. Odstaw na kilkanaście minut.
- Mąkę wymieszaj z kaszką, solą oraz nasionami. Dodaj rozczyn z drożdży, wymieszaj.
- Dodać ciepłą wodę (około 2 szklanki) oraz olej, wymieszaj ponownie.
- Odstaw w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.
- Wlej ciasto do formy wyłożonej papierem. Posmaruj olejem na wierzchu. Wstaw do rozgrzanego piekarnika.
- Piec około 1h w temperaturze około 210ºC.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Daj nam znać co sądzisz o naszych posiłkach :)