środa, 26 lutego 2014

Chleb kukurydziany z ziarnami

Bogaty chlebek;)

Składniki:

  • 2 szklanki mąki kukurydzianej
  • 1,5 szklanki kaszki kukurydzianej
  • 3 łyżki oleju
  • 25 g drożdży
  • około 2 szklanki wody
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/3 szklanki siemienia lnianego
  • 1/3 szklanki nasion słonecznika
  • 1/3 szklanki pestek dyni
  • 1/3 szklanki sezamu + do posypania

Wykonanie:


  1. Drożdże rozetrzyj z cukrem, dodaj trochę ciepłej wody. Odstaw na kilkanaście minut.
  2. Mąkę wymieszaj z kaszką, solą oraz nasionami. Dodaj rozczyn z drożdży, wymieszaj.
  3. Dodać ciepłą wodę (około 2 szklanki) oraz olej, wymieszaj ponownie.
  4. Odstaw w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.
  5. Wlej ciasto do formy wyłożonej papierem. Posmaruj olejem na wierzchu. Wstaw do rozgrzanego piekarnika.
  6. Piec około 1h w temperaturze około 210ºC.
Smacznego;)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Daj nam znać co sądzisz o naszych posiłkach :)