środa, 26 lutego 2014

Kotleciki koperkowe w sezamie

Bardzo lubię pieczone kotleciki, a nie te ociekające tłuszczem z patelni. A sezam to super panierka, tak jak otręby;) jak ktoś ma ochotę to moźe zrobić swój ulubiony sosik do tych pulpecikow;)


Składniki:
  • 1/2 kg mięsa mielonego z indyka
  • Mała cebula
  • Pęczek koperku
  • Cytryna
  • Sól, pieprz
  • Jajko albo 2 łyżki otrebow owsianych
  • Sezam do obtaczania 
Wykonanie:
  1. Cebule obrać i drobno posiekać.
  2. 2 łyżki otrebów zalać wrzątkiem, odstawić,by napęczniały. Albo dodać jajko.
  3. Koperek drobno pokroić, a cytrynę sparzyć wrzątkiem i otrzeć skórkę.
  4. Połączyć mięso, cebula, koperek, otręby i skórkę z cytryny.
  5. Dodać 1/2 łyźeczki soku z cytryny, sól, pieprz. Wymieszać.
  6. Ugormować kotlety, obtoczyć w sezamie.
  7. Piec ok. 30 min w temp. 180 stopni.
Smacznego;)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Daj nam znać co sądzisz o naszych posiłkach :)