piątek, 28 lutego 2014

Blok bakaliowy

Bogate ciasto bakaliowe. Kojarzy mi się ze świętami, natomiast idealne na każdą chwilę. Zwłaszcza tą, kiedy chce nam się coś słodkiego;) super, że to ciasto jest bez mąki i mega szybkie:)

Składniki:

  • ok. 500 g bakalii (śliwki suszone, rodzynki, żurawina, daktyle, orzechy włoskie, migdały..)
  • 2 łyżki miodu
  • 3 jajka
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego

Wykonanie:
  1. Suszone owoce i orzechy pokrój na mniejsze kawałki, wrzuć do miski.
  2. Dodaj jajka, miód i cukier waniliowy. Wymieszaj.
  3. Masę przełóż do formy keksowej wyłożonej papierem do pieczenia. 
  4. Wstaw do nagrzanego do 180°C piekarnika i piec ok. 30 minut. Sprawdzić patyczkiem czy suche w środku.
  5. Jak wystygnie posyp cukrem pudrem, pokrój ostrym nożem.
Smacznego:)






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Daj nam znać co sądzisz o naszych posiłkach :)