Składniki:
- 1 cytryna
- 3 jajka
- 200 g miodu
- 55 g mąki
- 200 g zmielonych migdałów
- Łyżeczka proszku do pieczenia
- Sól
- Tłuszcz do formy
- Gałązka mięty
Wykonanie:
- Cytryny wyszoruj, zalej wodą, gotuj ok. 10 min. Odsącz i ostudz. Przekrój, usuń pestki, w całości zmiksuj na gładkie purée.
- Połącz mąkę, zmielone migdały i proszek do pieczenia. Żółtka z miodem utrzyj na puszystą masę. Wymieszaj za zmiksowanymi cytrynami oraz suchymi składnikami.
- Białka ubij ze szczyptą soli. Pianę delikatnie połączyć z ciastem. Przelej do natłuszczonej formy. Piec godzinę w piekarniku rozgrzanym do temperatury 170* C.
bardzo lubię takie ciasta;)
OdpowiedzUsuń:)
UsuńSuper ciasto, wygląda pięknie.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do mnie :)