piątek, 28 lutego 2014

Ciasto cytrynowe

Cytryna rządzi! Proste ciacho;)

Składniki:
  • 1 cytryna
  • 3 jajka
  • 200 g miodu
  • 55 g mąki
  • 200 g zmielonych migdałów
  • Łyżeczka proszku do pieczenia
  • Sól
  • Tłuszcz do formy
  • Gałązka mięty

Wykonanie:
  1. Cytryny wyszoruj, zalej  wodą, gotuj ok. 10 min. Odsącz i ostudz. Przekrój, usuń pestki, w całości zmiksuj na gładkie purée.
  2. Połącz mąkę, zmielone migdały i proszek do pieczenia. Żółtka z miodem utrzyj na puszystą masę. Wymieszaj za zmiksowanymi cytrynami oraz suchymi składnikami.
  3. Białka ubij ze szczyptą soli. Pianę delikatnie połączyć z ciastem. Przelej do natłuszczonej formy. Piec godzinę w piekarniku rozgrzanym do temperatury 170* C.
Smacznego :)



3 komentarze:

Daj nam znać co sądzisz o naszych posiłkach :)