Składniki:
- Szklanka mąki pszennej
- 1 i 1/3 szklanki cukru
- 6 jajek
- 200 g masła
- 2 tabliczki gorzkiej czekolady
- Łyzeczka proszku do pieczenia
- Garstka posiekanych orzechów włoskich
- Garstka rodzynek
- 1/2 Tabliczki białej czekolady( do dekoracji)
Wykonanie:
- Masło rozpuść wraz z czekoladą w kąpieli wodnej. Odstaw do wystudzenia.
- Jajka zmiksuj wraz z cukrem do białości.
- Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia.
- Miksując jajka dodaj mąkę z proszkiem i ostudzoną czekoladę z masłem.
- Orzechy i rodzynki sparz wrzątkiem. Po chwili odcedź.
- Dodaj orzechy i rodzynki i wymieszaj.
- Piekarnik nagrzej do 200 stopni C.
- Keksówkę wyłóż papierem do pieczenia. Wlej masę i piec ok godziny. Sprawdź patyczkiem czy w środku suche ciasto.
- Czekoladę zatrzyj na tarce o grubych oczkach.
- Jeszcze gorące ciasto posyp biała czekoladą. Odstaw do wystygnięcia.
Smacznego;)
wygląda bardzo smacznie, lubię mocno czekoladowe ciasta:)
OdpowiedzUsuńJa też;))
Usuń