Składniki:
- Główka kapusty włoskiej
- 2 woreczki kaszy gryczanej
- 2 woreczki ryżu
- Cebulka
- Łyżka oleju rzepakowego
- 10-20 dag pieczarek
- Sól, pieprz
Zalewa:
Woda, papryka ostra i słodka, sól, bazylia suszona
Wykonanie:
- W garnku zagotuj wodę, włóż główkę kapusty pozbawioną kolby i chwilkę sparz. Wyjmij widelcem liście na duży talerz. Przestudź.
- Kaszę i ryż ugotuj w osolonej wodzie na sypko.
- Pieczarki obierz i pokrój w paseczki lub kosteczkę.
- Cebulkę pokrój w kostkę i podsmaż wraz z pieczarkami na oleju.
- W misce połącz ryż, kaszę, cebulkę z pieczarkami. Przypraw solą i pieprzem.
- W misce przygotuj zalewę: do wody dodaj przyprawy i wymieszaj. Nie żałuj soli, bedą intensywniejsze w smaku.
- Z listków kapusty odkrój połowę twardej części, tak, żeby łatwo mozna było zawinąć gołąbki.
- Naczynie żaroodporne wyłóż na dnie dużymi liśćmi kapusty. Kilka dużych odstaw jeszcze na przykrycie gołąbków.
- W mniejszy listek daj łyżkę lub dwie farszu (wszystko zależy jaka kapustę kupiliśmy, czy małą czy dużą główkę).
- Rozmieść farsz od brzegu do przegu, tak, żeby łatwo można było zrolować. Boki wepchnij do środka, żeby farsz nie wychodził. I tak każdy listek kapusty zawiń z farszem.
- W naczyniu ułóż jeden obok drugiego. Zalej do połowy zalewą. Przykryj dużymi liśćmi kapusty, żeby nam się nie spaliły.
- Piekarnik nagrzej do 180 stopni. Piec ok. 1,5 godziny. Po ok.30-40 min. Woda powinna bulgotać w naczyniu.
- Wyjmij z piekarnika, ostudź lekko i podawaj z ketchupemmlub ulubionym sosem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Daj nam znać co sądzisz o naszych posiłkach :)