czwartek, 27 lutego 2014

Gołąbki z farszem ryżowo-gryczanym

Jakoś nigdy do tej pory nie było okazji, żeby zrobić gołąbki;) jadalnym je tylko u  mamy, albo babci. Zmotywował mnie przejazd mamy. Wcale nie są takie trudne i czasochłonne, jak mi się wydawało;) chyba trzeba bedzie kombinować z farszami:)))

Składniki:
  • Główka kapusty włoskiej
  • 2 woreczki kaszy gryczanej
  • 2 woreczki  ryżu
  • Cebulka
  • Łyżka oleju rzepakowego
  • 10-20 dag pieczarek
  • Sól, pieprz
Zalewa:
Woda, papryka ostra i słodka, sól, bazylia suszona

Wykonanie:
  1. W garnku zagotuj wodę, włóż główkę kapusty pozbawioną kolby i chwilkę sparz. Wyjmij widelcem liście na duży talerz. Przestudź.
  2. Kaszę i ryż ugotuj w osolonej wodzie na sypko.
  3. Pieczarki obierz i pokrój w paseczki lub kosteczkę.
  4. Cebulkę pokrój w kostkę i podsmaż wraz z pieczarkami na oleju.
  5. W misce połącz ryż, kaszę, cebulkę z pieczarkami. Przypraw solą i pieprzem.
  6. W misce przygotuj zalewę: do wody dodaj przyprawy i wymieszaj. Nie żałuj soli, bedą intensywniejsze w smaku.
  7. Z listków kapusty odkrój połowę twardej części, tak, żeby łatwo mozna było zawinąć gołąbki.
  8. Naczynie żaroodporne wyłóż na dnie dużymi liśćmi kapusty. Kilka dużych odstaw jeszcze na przykrycie gołąbków.
  9. W mniejszy listek daj łyżkę lub dwie farszu (wszystko zależy jaka kapustę kupiliśmy, czy małą czy dużą główkę).
  10. Rozmieść farsz od brzegu do przegu, tak, żeby łatwo można było zrolować. Boki wepchnij do środka, żeby farsz nie wychodził. I tak każdy listek kapusty zawiń z farszem.
  11. W naczyniu ułóż jeden obok drugiego. Zalej do połowy zalewą. Przykryj dużymi liśćmi kapusty, żeby nam się nie spaliły.
  12. Piekarnik nagrzej do 180 stopni. Piec ok. 1,5 godziny. Po ok.30-40 min. Woda powinna bulgotać w naczyniu.
  13. Wyjmij z piekarnika, ostudź lekko i podawaj z ketchupemmlub ulubionym sosem.
Smacznego;)







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Daj nam znać co sądzisz o naszych posiłkach :)