czwartek, 27 lutego 2014

Risotto z pieczarkami

Risotto z dodatkiem wina jest bardzo aromatyczne;) fajna alternatywa dla zwykłego ryżu;)

Składniki:
  • Cebula
  • 250 g długoziarnistego ryżu
  • 100 ml białego wina
  • 200 g pieczarek
  • 0,5 łyżeczki suszonego tymianku
  • Łyżeczka suszonego rozmarynu
  • 750 ml bulionu drobiowego lub warzywnego (najlepiej domowego)
  • 20 g parmezanu
  • 3 łyżki odtłuszczonej śmietany
  • Łyżka oleju rzepakowego

Wykonanie:

  1. Cebulę obierz i drobno posiekaj. Zeszklij ją na niewielkiej ilości oleju rozgrzanego na dużej patelni.
  2. Wsyp ryż i podsmarzaj go kilka minut. 
  3. Wlej wino i gotuj 10 min na średnim ogniu, aż ryż wchłonie cały płyn.
  4. Dodaj stopniowo pokrojone pieczarki i zioła. Podgrzewaj, dolewając stopniowo bulion. Za każdym razem mieszaj.
  5. Gdy ryż będzie ugotowany dodaj parmezan i śmietanę, dobrze wymieszaj. Podawaj na ciepło.

Smacznego;)


1 komentarz:

Daj nam znać co sądzisz o naszych posiłkach :)