Składniki:
- Cebula
- 250 g długoziarnistego ryżu
- 100 ml białego wina
- 200 g pieczarek
- 0,5 łyżeczki suszonego tymianku
- Łyżeczka suszonego rozmarynu
- 750 ml bulionu drobiowego lub warzywnego (najlepiej domowego)
- 20 g parmezanu
- 3 łyżki odtłuszczonej śmietany
- Łyżka oleju rzepakowego
Wykonanie:
- Cebulę obierz i drobno posiekaj. Zeszklij ją na niewielkiej ilości oleju rozgrzanego na dużej patelni.
- Wsyp ryż i podsmarzaj go kilka minut.
- Wlej wino i gotuj 10 min na średnim ogniu, aż ryż wchłonie cały płyn.
- Dodaj stopniowo pokrojone pieczarki i zioła. Podgrzewaj, dolewając stopniowo bulion. Za każdym razem mieszaj.
- Gdy ryż będzie ugotowany dodaj parmezan i śmietanę, dobrze wymieszaj. Podawaj na ciepło.
Smacznego;)
pycha:) bardzo lubię risotto:)
OdpowiedzUsuń