piątek, 28 lutego 2014

Rustykalny placek z orzechami

Szybciutki is bardzo aromatyczny. Cudowna nuta cynamonu i kardamonu z jabłkami:)) kompozycja idealna:)

Składniki;

  • 4 jabłka
  • Sok z cytryny
  • Garść orzechów włoskich
  • 150 g mąki (pół pszennej,pół razowej)
  • 1,5 łyżki proszku do pieczenia
  • Łyżka cynamonu
  • 3/4 kostki masła
  • 200 g brązowego cukru
  • 6 jajek
  • 5 łyżek cukru trzcinowego + 2 łyżeczki cynamonu + łyżeczka kardamonu startego na wierzch

Wykonanie:

  1. Jabłka obrać, pokroić w kawałki, półplasterki, skropić sokiem z cytryny.
  2. Orzechy sprażyć na suchej patelni, posiekać.
  3. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i przyprawami.
  4. Masło utrzyj z cukrem, dodaj 1 jajko. Stałe ucierając dodawaj kolejne jajko.
  5. Dorzuć orzechy oraz połowę jabłek. Wymieszaj masę z mąką.
  6. Formę do tortów wyłóż na dnie papierem do pieczenia, dociśnąć bokami, tak, żeby kawałki papieru wychodzili na zewnątrz tortownicy. Ułatwi to wyciągnięcie ciasta, bo boki podważymy nożem. A spód nam fajnie odejdzie.
  7. Ciasto wlej na blaszkę. Połóż resztę jabłek, lekko dociskając. 
  8. Posyp wymieszanym cukrem z cynamonem i kardamonem.
  9. Piecz ok godzinę w 180 stopniach.

Smacznego;)



2 komentarze:

Daj nam znać co sądzisz o naszych posiłkach :)