Składniki;
- 4 jabłka
- Sok z cytryny
- Garść orzechów włoskich
- 150 g mąki (pół pszennej,pół razowej)
- 1,5 łyżki proszku do pieczenia
- Łyżka cynamonu
- 3/4 kostki masła
- 200 g brązowego cukru
- 6 jajek
- 5 łyżek cukru trzcinowego + 2 łyżeczki cynamonu + łyżeczka kardamonu startego na wierzch
Wykonanie:
- Jabłka obrać, pokroić w kawałki, półplasterki, skropić sokiem z cytryny.
- Orzechy sprażyć na suchej patelni, posiekać.
- Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i przyprawami.
- Masło utrzyj z cukrem, dodaj 1 jajko. Stałe ucierając dodawaj kolejne jajko.
- Dorzuć orzechy oraz połowę jabłek. Wymieszaj masę z mąką.
- Formę do tortów wyłóż na dnie papierem do pieczenia, dociśnąć bokami, tak, żeby kawałki papieru wychodzili na zewnątrz tortownicy. Ułatwi to wyciągnięcie ciasta, bo boki podważymy nożem. A spód nam fajnie odejdzie.
- Ciasto wlej na blaszkę. Połóż resztę jabłek, lekko dociskając.
- Posyp wymieszanym cukrem z cynamonem i kardamonem.
- Piecz ok godzinę w 180 stopniach.
Smacznego;)
Jabłka i orzechy - to mus być pyszniutkie ciacho ;)
OdpowiedzUsuńtakie ciasta to ja lubię:)
OdpowiedzUsuń