czwartek, 27 lutego 2014

Tarta szpinakowa

Przepyszna tarta szpinakowa z bonusami;) te bonusy super sie komponują ze szpinakiem. Czy to w formie tarty czy  jako nadzienie w naleśnikach;)

Składniki:

Ciasto kruche:
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • Niecała szklanka cukru
  • 3 jajka
  • 3/4 kostki margaryny
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • 15 g ( 1/2 paczki) proszku do pieczenia
Wykonanie:
  1. Składniki na ciasto wyłożyć na stolnicę ( najpierw mąkę, proszek do pieczenia i resztę).
  2. Nożem posiekać do połączenia składników.
  3. Zrobić kulkę, zawinąć w folię spożywczą i włożyć na pół godziny do zamrażarki.
  4. Stolnicę podsypać mąką, ciasto jeszcze raz wyrobić, rozwałkować i wyłożyć formę do tarty albo tortownicę.
  5. Połóź folię aluminiową i wsyp grochu dla obciążenia ciasta.
  6. Piekarnik nagrzać, piec ok. 30 min, aż sie zarumieni. (Zdejmij folię z grochem po ok.20 minutach).
Farsz:
  • 1/2 opakowania mrożonego szpinaku
  • 20 dag sera białego
  • 3 ząbki czosnku
  • Kilka suszonych pomidorów (plus kilka kaparów i cebulkę perlistych z zalewy)
  • 2 jajka
  • Sól, pieprz
  • Starty ser żółty (ok.10-15 dag)
Wykonanie:
  1. Szpinak rozmroź na suchej patelni i poczekaj aż woda odparuje. Dodaj czosnek zmiażdżony. Wystudź.
  2. Dodaj pokrojone suszone pomidory, kilka cebulkę i kaparów. Dopraw solą i pieprzem.
  3. Jajka rozbełtaj z solą i pieprzem. Dodaj starty ser żółty. Wymieszaj.
Finalne wykonanie:
  1. Na podopieczne ciasto połóż masę szpinakową i zalej masą jajeczną.
  2. Piec ok. 30 minut w 180 stopniach.
Smacznego;)




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Daj nam znać co sądzisz o naszych posiłkach :)