Składniki:
Ciasto kruche:
- 3 szklanki mąki pszennej
- Niecała szklanka cukru
- 3 jajka
- 3/4 kostki margaryny
- 2 łyżki śmietany 18%
- 15 g ( 1/2 paczki) proszku do pieczenia
Wykonanie:
- Składniki na ciasto wyłożyć na stolnicę ( najpierw mąkę, proszek do pieczenia i resztę).
- Nożem posiekać do połączenia składników.
- Zrobić kulkę, zawinąć w folię spożywczą i włożyć na pół godziny do zamrażarki.
- Stolnicę podsypać mąką, ciasto jeszcze raz wyrobić, rozwałkować i wyłożyć formę do tarty albo tortownicę.
- Połóź folię aluminiową i wsyp grochu dla obciążenia ciasta.
- Piekarnik nagrzać, piec ok. 30 min, aż sie zarumieni. (Zdejmij folię z grochem po ok.20 minutach).
Farsz:
- 1/2 opakowania mrożonego szpinaku
- 20 dag sera białego
- 3 ząbki czosnku
- Kilka suszonych pomidorów (plus kilka kaparów i cebulkę perlistych z zalewy)
- 2 jajka
- Sól, pieprz
- Starty ser żółty (ok.10-15 dag)
Wykonanie:
- Szpinak rozmroź na suchej patelni i poczekaj aż woda odparuje. Dodaj czosnek zmiażdżony. Wystudź.
- Dodaj pokrojone suszone pomidory, kilka cebulkę i kaparów. Dopraw solą i pieprzem.
- Jajka rozbełtaj z solą i pieprzem. Dodaj starty ser żółty. Wymieszaj.
Finalne wykonanie:
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Daj nam znać co sądzisz o naszych posiłkach :)