Spód:
Składniki:
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 1/3 szklanka cukru
- 2 małe jajka
- mniej niż pół kostki margaryny
- łyżka śmietany 18%
- 1/3 paczki proszku do pieczenia
Wykonanie:
- Składniki na ciasto wyłożyć na stolnicę ( najpierw mąkę, proszek do pieczenia i resztę).
- Nożem posiekać do połączenia składników.
- Zrobić kulkę, zawinąć w folię spożywczą i włożyć na pół godziny do zamrażarki.
- Stolnicę podsypać mąką, ciasto jeszcze raz wyrobić, rozwałkować i przełożyć na foremkę do tarty wyłożoną papierem do pieczenia, posmarowaną tłuszczem, chyba, że silikonowa to pominąć.
- Przykryć papierem do pieczenia, obciążyć fasolą i piec ok. 20 minut w 180 stopniach.
- Zdjąć fasolę i papier. Zrobić dziurki widelcem i podpiec jeszcze 5-10 minut, aż się lekko zarumieni.
Nadzienie:
Składniki:
- Ok.10 jabłek
- 6 łyżek miodu
- Opakowanie płatków migdałów
- 1/2 szklanki brązowego cukru
- 1/2 kostki masla
- Cynamon i kardamon do posypania.
Wykonanie:
- Jabłka obrać, pokroić w plasterki i położyć na podopieczny spód tarty. Piec ok. 20 min w 200 stopniach.
- Masło rozpuścić z cukrem, dodać miód i migdały, cynamon i kardamon.
- Polej tartę i podpiec jeszcze 5 minut do zarumienienia.
Smacznego;)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Daj nam znać co sądzisz o naszych posiłkach :)