piątek, 28 lutego 2014

Tarta z jabłkami i migdałami

Słodka rozpusta;) 

Spód:


Składniki:
  • 1,5  szklanki mąki pszennej
  • 1/3 szklanka cukru
  • 2 małe jajka
  • mniej niż pół kostki margaryny
  • łyżka śmietany 18%
  • 1/3 paczki  proszku do pieczenia
Wykonanie:
  1. Składniki na ciasto wyłożyć na stolnicę ( najpierw mąkę, proszek do pieczenia i resztę).
  2. Nożem posiekać do połączenia składników.
  3. Zrobić kulkę, zawinąć w folię spożywczą i włożyć na pół godziny do zamrażarki.
  4. Stolnicę podsypać mąką, ciasto jeszcze raz wyrobić, rozwałkować i przełożyć na foremkę do tarty wyłożoną papierem do pieczenia, posmarowaną tłuszczem, chyba, że silikonowa to pominąć.
  5. Przykryć papierem do pieczenia, obciążyć fasolą i piec ok. 20 minut w 180 stopniach.
  6. Zdjąć fasolę i papier. Zrobić dziurki widelcem i podpiec jeszcze 5-10 minut, aż się lekko zarumieni.
Nadzienie:

Składniki:
  • Ok.10 jabłek
  • 6 łyżek miodu
  • Opakowanie płatków migdałów
  • 1/2 szklanki brązowego cukru
  • 1/2 kostki masla
  • Cynamon i kardamon do posypania.
Wykonanie:
  1. Jabłka obrać, pokroić w plasterki i położyć na podopieczny spód tarty. Piec ok. 20 min w 200 stopniach.
  2. Masło rozpuścić z cukrem, dodać miód i migdały, cynamon i kardamon.
  3. Polej tartę i podpiec jeszcze 5 minut do zarumienienia.
Smacznego;)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Daj nam znać co sądzisz o naszych posiłkach :)