środa, 26 lutego 2014

Bułki pszenne z ziołami prowansalskimi

Bułeczki pierwsza klasa;)) co domowe to domowe;))

Składniki:
  • 500 g mąki pszennej
  • 2 łyżki cukru
  • 20 g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka soli
  • 30 ml oleju
  • 250 ml letniej wody
  • 2 łyżeczki ziół prowansalskich
  • Jajko
Wykonanie:
  1. Drożdże, pół łyżeczki cukru i dwie łyżki mąki wymieszać z połowa szklanki wody i odstawić na 15 min.
  2. Pozostałe składniki (oprócz jajka) wymieszać w misce.
  3. Dodać wyrośnięty zaczyn.
  4. Wyrabiać ciasto ok. 20 min (mikserem ok.5 minut).
  5. Pozostawić do wyrośnięcia pod przykryciem na 45 min.
  6. Podzielić na 8 części.
  7. Uformować cienkie wałki i położyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  8. Naciąć ostrym norzem płytko przez środek i pozostawić pod przykryciem na 45 min.
  9. Piec do  zarumienienia się, ok 30-40 min w tem. 230 stopni C.

Smacznego;)



3 komentarze:

  1. W składnikach jest jajko, ale w przepisie nie jest wspomniane do czego ma zostać użyte...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. pewnie do posmarowania bułeczek żółtkiem przed pieczeniem

      Usuń

Daj nam znać co sądzisz o naszych posiłkach :)