Składniki:
- 500 g mąki pszennej
- 2 łyżki cukru
- 20 g świeżych drożdży
- 1 łyżeczka soli
- 30 ml oleju
- 250 ml letniej wody
- 2 łyżeczki ziół prowansalskich
- Jajko
- Drożdże, pół łyżeczki cukru i dwie łyżki mąki wymieszać z połowa szklanki wody i odstawić na 15 min.
- Pozostałe składniki (oprócz jajka) wymieszać w misce.
- Dodać wyrośnięty zaczyn.
- Wyrabiać ciasto ok. 20 min (mikserem ok.5 minut).
- Pozostawić do wyrośnięcia pod przykryciem na 45 min.
- Podzielić na 8 części.
- Uformować cienkie wałki i położyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
- Naciąć ostrym norzem płytko przez środek i pozostawić pod przykryciem na 45 min.
- Piec do zarumienienia się, ok 30-40 min w tem. 230 stopni C.
smacznie wyglądają;)
OdpowiedzUsuńW składnikach jest jajko, ale w przepisie nie jest wspomniane do czego ma zostać użyte...
OdpowiedzUsuńpewnie do posmarowania bułeczek żółtkiem przed pieczeniem
Usuń