czwartek, 13 lutego 2014

Chleb angielski..bez drożdży

Lekki chlebek bez drożdży. Przypominający ciasto, lecz nie słodki;) bardzo szybko sie go robi, dla zagananych idealny;) i fajna alternatywa jak nie mamy drożdży w domu;)

Składniki:
  • 400 g mąki pszennej Grahama
  • 140 g białej mąki pszennej
  • 50 g masła
  • 1 małe opakowanie proszku do pieczenia
  • 2 szklanki letniego mleka
  • 1/2 łyżeczki soli
Wykonanie:
  1. Piekarnik nagrzej do 180 stopni.
  2. Mąki przesiej z proszkiem do pieczenia.
  3. Masło rozpuść w rondelku.
  4. Do miski z mąką dodaj masło, letnie mleko i sól.
  5. Ciasto wyrabiaj ręką w misce. Będzie miało luźną konsystencję.
  6. Foremkę keksówkę wyłóż papierem do pieczenia. Wlej masę chlebową.
  7. Piecz 30 minut pod przykryciem ( papierem do pieczenia).
  8. Odkryj i piecz kolejne 30 minut.
Smacznego;)


2 komentarze:

  1. czy moge zamiast maki pszennej dac jakas inna?? jestem niestety uczulona...

    OdpowiedzUsuń

Daj nam znać co sądzisz o naszych posiłkach :)