Składniki:
- 50 g świeżych drożdży
- 1 cukier waniliowy
- 2 łyżki cukru
- 0,5 kg mąki pszennej
- 2 jajka +jajko do posmarowania wierzchu ciasta
- Marmolada lub dżem lub owoce ze słoika (np. jagody)
- 1/4 kostki margaryny
- 300 ml mleka (może i być 400 ml, w zależności od mąki i tego ile ciasto zabierze)
Kruszonka:(opcja)
1/4 kostki margaryny
4-5 łyżek cukru
10 łyżek mąki
Wykonanie:
- Przygotować rozczyn: rozkruszyć w misce drożdże, dodać cukier waniliowy, cukier zwykły, troszeczkę mleka i troszeczkę mąki. Wymieszać ręką, przykryć i odstawić na ok. 15-20 minut.
- Margarynę rozpuścić i schłodzić.
- Jak rozczyn podrośnie to dodać resztę składników: mąkę, mleko, margarynę i jajka.
- Wyrobić ciasto, tak, żeby od ręki odchodziło.
- Rozwałkować na stolnicy, posmarować marmoladą, zrolować i przełożyć do formy keksowej.
- Odczekać jeszczę ok. 10 min, żeby podrosło.
- Wierzch posmarować rozbełtanym jajkiem. Chyba, ze chcemy z kruszonką to nie smarujemy żółtkiem.
- Kruszonka: wszystkie składniki wyrobić ręką, tworząc grudki. Położyć na ciasto.
- Piec ok.45 min w 180 stopniach.
pysznie wygląda:d
OdpowiedzUsuńwłaśnie wstawiłam do piekarnika:) bardzo łatwy przepis polecam:)
OdpowiedzUsuńmoje tez wlasnie wyladowalo w piekarniku :) ale maki musialam wsypac z 700-800 gram, bo ciasto bylo bardzo rzadkie. wyszly mi z tego dwa ciasta jedno takie malutkie a drugie z formy troche jak do chleba, takiej szerszej :) oby ladnie wyroslo w piekarniku :)
OdpowiedzUsuńJa też dałam około 700-800 g mąki. Wyrosło cudnie i jest pyszne :-)
OdpowiedzUsuńprzepis spaprany za mało mąki ciasto wyrosło za wysokie i siadło jest zakalec jak nie potrafisz piec nie dawaj przepisów
OdpowiedzUsuńz tą kruszonką cos jest nie tak, za sucha ? beznadziejna... a drożdżówka wielokrotnie sprawdzona, super :)
OdpowiedzUsuń