Składniki:
- Czerwona papryka
- 1/2 czerwonej cebuli
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy
- Łyżka suszonej mięty (jak ktoś nie ma to może zastąpić bazylią)
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- 3 suszone pomidory
- Łyżka soku z cytryny
- Czarny pieprz
Wykonanie:
- Piekarnik nagrzać do 200 stopni.
- Paprykę oczyścić, umyć i pokroić w grube paski.
- Cebulę i czosnek pokroić w kostkę.
- Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, wyłożyć warzywa i polać oliwą.
- Piec aż papryka będzie miękka, ok. 15 minut.
- Paprykę ostudź, zdejmij ze skórki.
- Zmiksuj paprykę, cebulę, czosnek z oliwą.
- Dodaj resztę składników i wymieszaj. Schłodzić w lodówce.
Smacznego;)
ale mnie kusi ta pasta!:)
OdpowiedzUsuńTo koniecznie trzeba ją zrobić;))
Usuńzjadłabym:D
OdpowiedzUsuńpasty bardzo lubię, często mi zastępują wędliny:)
OdpowiedzUsuńPyszna pasta - paprykowe lubię najbardziej!
OdpowiedzUsuń