Składniki: (na 15 kostek)
- 3-4 opakowania herbatników (75 szt)
- Puszka gotowej masy krówkowej
Masa budyniowa:
- 3 szklanki mleka
- 1/2 szklanki cukru
- 7 żółtek
- 2 torebki budyniu waniliowego
- 400 g masła
Do dekoracji:
- 2 kostki czekolady gorzkiej
- Łyżeczka śmietanki kremówki
- Kilka serduszka czekoladowych
- W jednym garnku zagotuj 2,5 szklanki mleka z cukrem.
- W drugim garnku 0,5 szklanki mleka wymieszaj z żółtkami i budyniem.
- Do tej masy wlej cienką stróżką gotujące się mleko z cukrem, ciagle mieszając i gotując.
- Jak budyń zgęstnieje zdejmij z ognia, ostudź.
- Masło utrzyj mikserem na puch, dodając po łyżce masy budyniowej.
- Połącz cała masę budyniową z masłem miksując.
Wykonanie pozostałe:
- Masę krowkową w puszce włóż do garnka z wodą i rozgrzej, żeby była płynna. Potrwa to ok. 15 min.
- Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej, dodaj kremówki i wymieszaj.
- Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i układaj herbatniki (15 herbatników na spod).
- Wysmaruj ten poziom masą krowkową. Przełóż herbatnikami i posmaruj masa budyniowa.
- Ponownie nakryj herbatnikani i tą czynność powtórz, tworząc naprzemienne pasy mas budyniowej i krowkowej.
- Na wierzch w rogach łyżeczką daj kropkę rozpuszczalnej czekolady i połóż serduszko czekoladowe.
- Możesz tez zrobić serduszka za pomocą wykałaczki samemu. Możesz ubić kremówke i posmarować wierzch ciasta i posypać startą czekoladą, ale będzie wówczas bardzo słodkie. Możesz rownież stworzyć własną dekorację.
- Schłodz w lodówce. Pokrój.
bardzo smacznie wygląda:)
OdpowiedzUsuń