poniedziałek, 24 lutego 2014

Przekładaniec budyniowo-krówkowy

Mega słodki przekładaniec, bomba kaloryczna;) ale co tam, czasami można zaszaleć;))

Składniki: (na 15 kostek)
  • 3-4 opakowania herbatników (75 szt)
  • Puszka gotowej masy krówkowej

Masa budyniowa:
  • 3 szklanki mleka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 7 żółtek
  • 2 torebki budyniu waniliowego
  • 400 g masła
Do dekoracji:
  • 2 kostki czekolady gorzkiej
  • Łyżeczka śmietanki kremówki
  • Kilka serduszka czekoladowych
Wykonanie masy:
  1. W jednym garnku zagotuj 2,5 szklanki mleka  z cukrem.
  2. W drugim garnku 0,5 szklanki mleka wymieszaj z żółtkami i budyniem. 
  3. Do tej masy wlej cienką stróżką gotujące się mleko z cukrem, ciagle mieszając i gotując.
  4. Jak budyń zgęstnieje zdejmij z ognia, ostudź.
  5. Masło utrzyj mikserem na puch, dodając po łyżce masy budyniowej.
  6. Połącz cała masę budyniową z masłem miksując.
Wykonanie pozostałe:
  1. Masę krowkową w puszce włóż do garnka z wodą i rozgrzej, żeby była płynna. Potrwa to ok. 15 min.
  2. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej, dodaj kremówki i wymieszaj.
  3. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i układaj herbatniki (15 herbatników na spod).
  4. Wysmaruj ten poziom masą krowkową. Przełóż herbatnikami i posmaruj masa budyniowa.
  5. Ponownie nakryj herbatnikani i tą czynność powtórz, tworząc naprzemienne pasy mas budyniowej i krowkowej.
  6. Na wierzch w rogach łyżeczką daj kropkę rozpuszczalnej czekolady i połóż serduszko czekoladowe. 
  7. Możesz tez zrobić serduszka za pomocą wykałaczki samemu. Możesz ubić kremówke i posmarować wierzch ciasta i posypać startą czekoladą, ale będzie wówczas bardzo słodkie. Możesz rownież stworzyć własną dekorację.
  8. Schłodz w lodówce. Pokrój.
Smacznego;)








1 komentarz:

Daj nam znać co sądzisz o naszych posiłkach :)