Składniki:
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 2 pomidory (lub puszka pomidorów)
- 700 g ziemniaków
- 1 cukinia
- 4 marchewki
- Łodyga selera naciowego
- 4 gałązki kolendry i pietruszki
- 2 łyżki oliwy (sklarowanego masła)
- Płaska łyżeczka mielonego kminku rzymskiego
- 150 ml wywaru warzywnego (najlepiej domowego)
- Sól i pieprz
- Cebulę i czosnek obierz i posiekaj.
- Pomidory sparz, obierz ze skóry i rozdrobnij. Chyba, ze pomidory z puszki, to pomijamy ten krok.
- Ziemniaki, cukinie i marchew obierz. Pokrój je w kostkę. Selera pokrój na plasterki. Natkę i kolendrę posiekaj.
- W rondlu rozgrzej oliwę, przyrumień na niej posiekane cebulę.
- Dodaj ziemniaki, marchew, seler i cukinie, rozdrobnione pomidory, posiekane zioła, kminek rzymski, posiekany czosnek, oliwki i wywar warzywny. Dopraw solą i pieprzem.
- Przykryj pokrywką i duś 25 minut na wolnym ogniu.
- Podawaj np. z kaszą kuskus.
świetny przepis:)
OdpowiedzUsuńWyszło super polecam i dziękuje!
OdpowiedzUsuń