środa, 26 lutego 2014

Tadżin warzywny

Warzywny obiadek, coś jak nasz ratatuj;) niestety nie przygotowywany w słynnym stożkowatym glinianych garnku..ale i tak pyszny;)

Składniki:
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 pomidory (lub puszka pomidorów)
  • 700 g ziemniaków
  • 1 cukinia
  • 4 marchewki
  • Łodyga selera naciowego
  • 4 gałązki kolendry i pietruszki
  • 2 łyżki oliwy (sklarowanego masła)
  • Płaska łyżeczka mielonego kminku rzymskiego
  • 150 ml wywaru warzywnego (najlepiej domowego)
  • Sól i pieprz
Wykonanie:
  1. Cebulę i czosnek obierz i posiekaj.
  2. Pomidory sparz, obierz ze skóry i rozdrobnij. Chyba, ze pomidory z puszki, to pomijamy ten krok.
  3. Ziemniaki, cukinie i marchew obierz. Pokrój je w kostkę. Selera pokrój na plasterki. Natkę i kolendrę posiekaj.
  4. W rondlu rozgrzej oliwę, przyrumień na niej posiekane cebulę. 
  5. Dodaj ziemniaki, marchew, seler i cukinie, rozdrobnione pomidory, posiekane zioła, kminek rzymski, posiekany czosnek, oliwki i wywar warzywny. Dopraw solą i pieprzem.
  6. Przykryj pokrywką i duś 25 minut na wolnym ogniu.
  7. Podawaj np. z kaszą kuskus.
Smacznego;)

2 komentarze:

Daj nam znać co sądzisz o naszych posiłkach :)