O zabawie w dekorowanie nie wspomnę :)
Składniki:
- ok. 0,5 kg mąki pszennej
- 100 g cukru pudru
- jajko
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- łyżka cynamonu
- przyprawa do piernika
- 2 łyżki kakao
- 300 g miodu
- 120 g masła
Wykonanie:
- Wymieszaj mąkę, cukier puder, proszek, kakao i przyprawy (sypkie składniki).
- Rozpuść miód z masłem. Ostudź.
- Do masła wbij jajko. Wymieszaj.
- Wlej masło z miodem i jajkiem do mąki z przyprawami. Wymieszaj. Zagnieć ciasto.
- W razie potrzeby dosyp mąkę, jak się jeszcze klei do rąk.
- Rozwałkuj na stolnicy i wykrawaj pierniczki.
- Piecz ok 7-10 minut w temp. 180 st.
Do dekoracji użyliśmy: lukru (cukier puder z sokiem z cytryny), rozpuszczonej czekolady, wiórków kokosowych i ozdobnych drażetek i posypek.
Smacznego:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Daj nam znać co sądzisz o naszych posiłkach :)