Składniki:
- szklanka mleka
- kostka masła
- 2 jajka
- 7 g suchych drożdży
- ok. 1/2 kg mąki pszennej
- szczypta soli
Farsz:
- słoik suszonych pomidorów w oleju
Dodatki:
szynka, tarta mozarella
Wykonanie:
- Zaczynamy od ciasta. Mleko podgrzej i rozpuść w nim masło.
- Jak troszkę ostygnie to dodaj jajka i rozbełtaj.
- W misce wymieszaj mąkę z drożdżami i szczyptą soli.
- Wlej mleko z masłem i wymieszaj. Jak ciasto klei się do dłoni to dosyp mąkę.
- Ciasto odstaw w ciepłe miejsce na godzinę.
- Ciasto rozwałkuj i podpsypuj mąką w razie potrzeby.
- W tym czasie co ciasto rośnie zajmij się farszem.
- Szuszone pomidory zblenduj.
- Z ciasta rozwałkuj placek. Na połówce placka nałóż farsz.
- Na farsz połóż salam i ser.
- Przykryj drugą połową ciasta i dociśnij.
- Pokrój na paseczki, następnie każdy paseczek zroluj i ułóż na blaszcze do pieczenia, wyłożonej papierem.
- Paluchy posmaruj na wierzchu rozbełtanym jajkiem lub olejem i posyp np. kminkiem, grubą solą, sezamem albo czarnuszką.
- Zapiekaj paluchy ok 20-30 minut.
- Podawaj z sosikiem, np. pomidorowym.
pyszna przekąska:)
OdpowiedzUsuńRzeczywiście wygląda bardzo kusząco!
OdpowiedzUsuńBardzo fajny przepis. Chętnie bym spróbował :).
OdpowiedzUsuń---
DywanyWitek