piątek, 22 marca 2019

Szpinakowe twistery pizzowe

Te paluchy mogą się wydawać pracochłonne. Ale są bardzo proste w wykonaniu. Moja rodzinka je uwielbia. A ja lubię je robić.
Fajna propozycja na kolację czy na imprezę. Kolejna wersja będzie w wydaniu pizzowym:)

Składniki:
  • szklanka mleka
  •  kostka masła
  • 2 jajka
  • 7 g suchych drożdży
  • ok. 1/2 kg mąki pszennej
  • szczypta soli
Farsz:
  • opakowanie mrożonego rozdrobnionego szpinaku
  • kilka duszonych pomidorów
  • mozarella kulki i tarty żółty ser (można bez żółtego sera tylko tarta mozarella)
  • gałka muszkatołowa, sól, pieprz, ząbek czosnku

Wykonanie:
  1. Zaczynamy od ciasta. Mleko podgrzej i rozpuść w nim masło. 
  2. Jak troszkę ostygnie to dodaj jajka i rozbełtaj.
  3. W misce wymieszaj mąkę z drożdżami i szczyptą soli. 
  4. Wlej mleko z masłem i wymieszaj. Jak ciasto klei się do dłoni to dosyp mąkę.
  5. Ciasto odstaw w ciepłe miejsce na godzinę.
  6. Ciasto rozwałkuj i podpsypuj mąką w razie potrzeby.
  7. W tym czasie co ciasto rośnie zajmij się farszem.
  8. Szpinak rozmróź, dodaj zmiażdżony czosnek, przyprawy i wymieszaj.
  9. Z ciasta rozwałkuj placek. Na połówce placka nałóż farsz.
  10. Na farsz daj pokrojone suszone pomidory i ser. 
  11. Przykryj drugą połową ciasta i dociśnij.
  12. Pokrój na paseczki, następnie każdy paseczek zroluj i ułóż na blaszcze do pieczenia, wyłożonej papierem.
  13. Paluchy posmaruj na wierzchu rozbełtanym jajkiem lub olejem i posyp np. kminkiem, grubą solą, sezamem albo czarnuszką.
  14. Zapiekaj paluchy ok 20-30 minut.
  15. Podawaj z sosikiem, np. pomidorowym.
Smacznego:)













Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Daj nam znać co sądzisz o naszych posiłkach :)