wtorek, 26 marca 2019

Zapiekane pulpeciki zawijane w cukinii w sosie pomidorowym

Pulpeciki w sosie pomidorowym lubi chyba każdy dzieciak. Tak jak pomidorówkę:) Tym razem do pulpecików dodamy cukinię, żeby wzbogacić ich smak i podać w ciekawej formie. Zajadać się nimi będzie nie tylko dzieciak, gwarantuję:)

Składniki:

  • 1/2 kg mięsa mielonego (u mnie indycze z wieprzowym)
  • jajko
  • zabek czosnku, zmiażdżony
  • 1-2 łyżki kaszy manny
  • sól, pieprz, papryka słodka i ostra, lubczyk 
  • 1/2 cukinii
  • słoik passaty pomidorowej
  • zioła do passaty (u mnie suszine oregano i bazylia, pieprz, sól)
  • tarty parmezan do posypania na wierzch
Wykonanie:
  1. Za pomoca obieraczki do warzyw zrób z cukinii paseczki. Z  każdego boku zrób plasterki tak, żeby został Ci tylko środek z cukinii. Możesz go wykorzystać  później.
  2. Do naczynia żaroodpornego wlej passatę, dodaj suszone zioła, sól i pieprz. Wymieszaj.
  3. Mięso z przyprawami, jajkiem i kasza manna mieszamy. Uformuj pulpeciki wielkości orzecha włoskiego.
  4. Pulpeciki zawiń w plasterki cukinii i ułóż w naczyniu z passata, jeden obok drugiego.
  5. Posyp serem i zapiekaj ok.50-60  minut w 180 st.

Smacznego:)







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Daj nam znać co sądzisz o naszych posiłkach :)